Thailanda non-turistică

Nu poți să-ți faci o părere despre România, după ce stai în Mamaia și în Poiana Brașov. Nu poți să ai o părere completă nici după ce vizitezi Medgidia sau Târgoviște, dar măcar poți urmări viața reală dintr-un oraș obișnuit. Asta am făcut eu în Thailanda. După ce am stat în Patong și Ko Samui, zone absolut turistice, am trecut prin două orașe obișnuite. Surat Thani – capitala provinciei cu același nume și Chaiya – un oraș mai mic, aflat lângă refugiul buddhist de la Suan Mokkh.

Apus în Surat Thani, vedere din port.2013-06-29-127

Surat Thani este un oraș de 128 de mii de locuitori. În traducere, înseamnă orașul oamenilor buni. Pe aici, turiștii sunt doar în trecere. Unii rămân câte o zi, înainte să ajungă în Ko Samui cu feribotul. Orașul are câteva hoteluri cu prețuri între 20-50 lei /noapte. Zona centrală este în jurul portului. Am cutreierat străzile acestei zone în lung și în lat în cele 5 zile, cât am stat aici. Ca orice oraș obișnuit din Thailanda, Surat Thani are o piață mare și bine aprovizionată, iar toate străzile sunt pline cu tarabe/magazine unde poți să găsești orice dorești. Aici mi-am făcut ochelari și mi-am găsit sfoară pentru sandalele tarahumara. Când vine noaptea, este momentul pieței de noapte. O piață în care fructele și legumele proaspete sunt înlocuite de junk food, bijuterii și tot felul de accesorii.

Din păcate, firmele celebre de junk food au pătruns în aproape fiecare oraș thailandez. În Surat Thani au un mall în care sunt îngrămădite toate. Este un loc foarte frecventat de elevi, imediat după ce ies de la școală. Chiar admiram cât de bine arată thailandezii în zonele turistice. Aici, situația a fost complet diferită. Am văzut mulți supraponderali.

2013-06-27-096

Ca și cum nu e de ajuns că sunt tarabe peste tot, sâmbăta are loc piața de weekend. Strada principală a orașului este blocată de comercianți care își vând produsele, în special de artizanat. Duminica au și piață pe apă, dar la asta n-am mai ajuns pentru că a trebuit să plec.

2013-06-29-120

În oraș este ridicată cea mai mare statuie de granit din Thailanda. Monumentul o reprezintă pe Guanyin, venerată în Asia atât de hinduși cât și de buddhiști. Pentru hinduși, este o zeiță. Pentru buddhiști, este un ființă iluminată.

2013-06-28-110

Unul dintre templele buddhiste din oraș:

2013-06-28-112

 

A fost o ședere plăcută și liniștită pentru mine în Surat Thani și o bună tranziție de la viața agitată dintr-o zonă turistică la liniștea din refugiul de la Suan Mokkh. După cele 10 zile de liniște din refugiu, am petrecut două zile în Chaiya, orașul cel mai apropiat. Chaiya este un oraș mult mai mic. Populația este de 5500 de locuitori. În el sunt câteva internet cafe-uri, dar eu am găsit singurul hostel cu conexiune wifi (preț 30 lei/noapte). Chaiya are tot ce are și Surat Thani, dar la o scară mai mică: templu, piață, magazine, bănci și foarte multe tarabe.

A fost o experiență interesantă și cred că poți învăța despre o țară, doar mergând printre oamenii obișnuiți. Chiar dacă pe măsură ce te îndepărtezi de zonele turistice, bariera lingvistică e din ce în ce mai mare.

 

Haplea Fructaliu

9 Comments

 1. pune mana si invata cateva cuvinte strict necesare prind bine si incepi sa iti formezi auzul…invata un cuvant sau 2 pe zi si o sa prinzi repede ca doar ai ureche muzicala

 2. bravo! foarte frumoasa aventura ta, cel putin asa pare din exterior 🙂 Keep it up!
  Filmeaza mai mult si da-ne si noua! Filmuletele de 50 de secunde sunt way to short 🙂

 3. constat cu tristete ca intre elevii aia fotografiati, corpurile compromise sunt cele ale fetelor. baietii cum necum au o gena mai buna, dar vai de copiii carora le vor da viata fetele alea. vai de parintii lor, vai de noi.

  • Probabil băieții încă scapă de kilogramele în plus fiind mai activi fizic. Și eu am ținut-o la 83kg (care este oricum cu vreo 5kg mai mult decât am acum) tot liceul. Dar pentru asta jucam baschet în fiecare zi (de la două ore în sus).

 4. Nu stiu daca as reusi sa invat limba, pare formata mai mult din onomatopee. Iar de scriere, ce sa mai spun 🙂
  Cu adevarat trebuie sa ma hotarasc de acum unde as vrea sa traiesc cand m-oi retrage, ca sa apuc sa invat limba.
  Din ce se vede, nu pare o zona atat de periculoasa cum ar fi India, spre exemplu, si nici atat de mizerabila, ca tot a venit vorba de India.

  • Din câte am înțeles limba e ușoară din punct de vedere gramatical. E mult mai simplă decât limbile europene. Dificultatea vine din sunete. În limba thailandeză sunt diverse intonații, la fel ca în chineză. Același cuvânt înseamnă altceva, spus altfel. În khmeră nu sunt intonații.
   În zonă, Malaezia e cea mai dezvoltată și sigură, apoi urmează Thailanda, după care Vietnam, Cambodgia, Laos și Myanmar. Evident că dezvoltat și sigur înseamnă și mai mulți bani. 🙂

   • Insolit periplul tau asiatic …!
    Sper din suflet sa reusesti sa te familiarizezi cu limba khmera, ai fi un “pionier absolut” intr-un atare orizont lingvistic (nu prea am auzit de romani vorbitori de ..khmera); asa cum pertinent ai precizat, limba Thai e tonala (5 intonatzii), chineza are 4, vietnameza are 6, laosiana are 5 (limba “lao” e un fel de thailandeza arhaica), si, un aspect interesant : limba khmera (cambogiana)are un alfabet foarte asemanator celui Thai, desi nu e o limba tonala …
    Bafta maxima Calinutz !

    • Mulțumesc! Dacă stau mai mult, evident că voi încerca să învăț khmera. Așa e. Scrisurile seamănă datorită călugărilor buddhiști care s-au perindat prin zonă.

Leave a Reply