Raw vegan iarna în România – cu buget redus

„Ehe, n-avem toți ca tine, posibilitatea să stăm la tropice sau în sudul Franței. Iarna nu putem rezista să fim raw vegani în România. N-avem bani, n-avem resurse, produsele sunt proaste”. Iată că întâmplarea m-a readus acasă, pentru a petrece această iarnă în România. Nu găsesc nicio problemă în a rămâne crudivor vegan în timpul iernii. Se poate cu buget redus. Am experimentat asta tocmai pentru cei care doresc o asemenea alternativă.

Aveți nevoie de următoarele categorii de alimente:

 • un tip de fruct zemos (mere, citrice, struguri);
 • un tip de fruct uscat (curmale, stafide, smochine);
 • o bază pentru salată (varză, salată verde, țelină);
 • semințe (in, susan, floarea soarelui, dovleac);
 • nuci (românești, braziliene);
 • condimente (scorțișoară, turmeric, coriandru, mărar… etc)
 • suplimente (B12, Vitamina D, opțional iod, zinc)

În continuare voi estima prețurile pentru fiecare tip de aliment la un consum ipotetic de 2000 de calorii pe zi, presupunând că ar fi consumat doar acel aliment. Astfel, putem să ne facem o idee mai bună despre prețul real lunar al unui aliment. Aprecierile pe care le fac despre „curățenia” unui anumit tip de aliment, vorbind despre nivelul lui de pesticide, este susținut de un studiu pe care l-am făcut cu ceva timp în urmă.

Fructul zemos cel mai la îndemână e mărul. Eu le cumpăr pe cele mai mici și mai urâte pe care le găsesc. Garantat sunt cele mai puțin stropite. Pentru a mai diminua cantitatea de pesticide și de fibre, de obicei le mănânc fără coajă. Mărul costă 210 lei pe lună la prețul de 1.7 lei/kg. Următoarea variantă în ordinea costurilor sunt citricele: portocale, mandarine, clementine. Acestea costă aproximativ 530 lei/lună la prețul de 2.7 portocale, 3.5 mandarine, 3.5 clementine. Strugurii sunt la un cost similar, la un preț de 6 lei/kg. Citricele și strugurii sunt niște alimente „murdare”, dar trebuie să facem un compromis. În cazul citricelor, caut cele mai urâte, învechite și cu puncte negre specimene. Sunt cele mai gustoase, probabil mai puțin stropite. Strugurii îi storc manual. Îmi fac must. Am observat că în cantități mari, cojile lor nu-mi sunt bune pentru o digestie optimă.

Pentru completarea caloriilor, e nevoie de un fruct uscat. Cele mai ieftine variante sunt curmalele din Iran sau stafidele. Eu aleg curmale, pentru că sunt crescute în mod natural cu puține pesticide. Stafidele sunt murdare. Ar trebui cumpărate în varianta bio, dar atunci ieșim din „buget”. Curmalele ne costă 210 lei/lună la prețul de 9 lei/kg, iar stafidele costă 310 lei/lună la prețul de 15 lei/kg. Eu merg pe curmale din Algeria, deși costă 17 lei/kg. Au o calitate mult mai bună. Smochinele sunt o variantă mai scumpă și murdară. Costă 870 lei/lună la prețul de 35 lei/kg. Aproape toate au sulfiți. Cele bio costă 58 lei/kg.

Banana este un aliment undeva între fructe zemoase și uscate. Are 75% apă. O mănânc foarte coaptă. Altfel e prea amidonoasă. La un preț de 5 lei/kg, ne costă 500 lei/lună.

Baza pentru salată ieftină, curată și bună pentru iarnă este varza. Se găsește la un preț modic. Eu cumpăr verze mai fragede. Sunt mai ușor de digerat. Alte variante de „bază” sunt salatele verzi (extrem de murdare), tulpină de țelină, sau exotica varză china.

Semințele și nucile vin în completarea vitaminelor și mineralelor neacoperite de fructe. Ele trebuie înmuiate în prealabil și eventual râșnite pentru a fi asimilate mai ușor de organism. Sunt cele mai ieftine tipuri de alimente. Dacă ar fi să consumăm doar semințe de floarea soarelui, ne-ar costa 103 lei/lună la prețul de 10 lei/kg. Semințele și nucile le achiziționez în formă bio, tocmai pentru că sunt atât de ieftine. Semințele principale pe care le mănânc sunt in (omega 3), floarea soarelui (vitamina E), susan (calciu), dovleac (zinc). Câteodată le combin, altă dată le rotesc în variantă mono. Cel mai des îmi fac „salata boeuf” raw vegană, despre care am scris într-un alt articol. Mănânc câte o nucă braziliană pe zi pentru seleniu. Ocazional, mănânc nuci românești.

Merele, citricele, curmalele, varza sunt alimentele de bază. La o primă vedere ar părea sărăcăcios, faptul că mâncăm doar atât, dar pe dieta standard e o situație similară. Alimentele de bază sunt făina de grâu, zahărul, laptele, carnea și ouăle. Acestea sunt combinate în fel și chip. Nu doar rețeta ne „păcălește” că mâncăm ceva nou. Condimentele au același rol. Dacă n-ar fi condimentele, pâinea sau friptura ni s-ar părea fără gust. Similar, pe dieta raw de iarnă, condimentele și rețetele se pot folosi de către cei care se plictisesc repede să mănânce același lucru. Scorțișoara se poate adăuga în dulciuri, turmeric, coriandru, mărar și alte ierburi în salate. Iată un exemplu de „budincă” simplă.

Ocazional, germinez semințe de lucernă într-o cantitate de aproximativ 2 borcane de 800g/săptămână.

Iarna pune o presiune suplimentară asupra organismului. Sunt câteva suplimente care ne-ar putea ajuta să trecem anotimpul mai bine.

 • B12 – aproape indispensabil pentru vegani. Eu iau metilcobalamină 1000mcg/săptămână; am vorbit despre B12 într-un alt articol;
 • Vitamina D – din noiembrie până în aprilie, la paralela 45, pielea nu poate produce vitamina D nici dacă am putea umbla dezbrăcați în soare. E prudent să compensăm cu câteva picături de Vitamina D3/zi. E foarte ieftină. N-are ce să strice;
 • Iod – eu nu consum sare decât ocazional și aceea neiodată, așa că a trebuit să găsesc o variantă de suplimentare. Solurile noastre sunt sărace în iod, de aceea autoritățile s-au hotărât să suplimenteze la nivel macro, printr-un aliment consumat de aproape toată populația. M-am hotărât să iau pudră de Kelp, 1g/4-5 zile. Kelpul are foarte mult iod și se poate ajunge ușor la supradoză de iod. Variante de consum regulat ar putea fi wakame, laver sau kombu. În cazul acestora nu e pericol de supradozaj.
 • Zinc – pe dieta raw vegană, zincul e constant sub valoarea recomandată standard. Semințele de dovleac au mult zinc, dar eu m-am hotărât să experimentez o vreme cu un supliment de 10mg/zi.

Varianta de buget de mai sus ar putea costa undeva între 400 și 600 lei/lună. Probabil nu e chiar un buget mic pentru unele familii. Se pot face compromisuri pentru diminuarea acestei sume, dar pe termen lung, aceste compromisuri pot costa sănătatea. Boala va costa mult mai mult.

felul123

Mai sus, am pus o poză cu masa mea de prânz de ieri (în 3 feluri). Nu e chiar o masă propriu-zisă. Consumul ei se poate întinde pe parcursul a două ore. Salata din dreapta e cu varză, morcovi, ceapă, o „maioneză” făcută din semințe de in și de susan înmuiate, turmeric, coriandru și cimbru.

Am făcut în Cronometer o estimare a regimului descris de mine mai sus. Am sintetizat într-o zi alimentele mâncate pe parcursul unei săptămâni. La o valoare calorică de 2400, majoritatea țintelor nutriționale standard sunt atinse. Subliniez că important nu este ce ingurgităm ci dacă asimilăm toată această nutriție.

chronometer1

 

chronometer2

 

Editare ulterioară: Se pare că nu toată lumea a înțeles modul în care estimez costul lunar, așa că încerc să explic mai pe larg logica mea. Presupunem că găsim portocale cu 3 lei și clementine la același preț. Caloric vorbind, clementinele sunt mai avantajoase, pentru că au mai multe calorii și mai multă parte comestibilă.

 • Dacă prin absurd am consuma doar portocale timp de o lună, ne-ar costa 608 lei, pentru a atinge 2000 calorii/zi, la prețul de 3 lei/kg.
 • Dacă am dori să facem același lucru cu clementinele, ne-ar costa 527 lei, la un preț similar de 3 lei/kg.
 • Dacă vom dori să consumăm ambele citrice într-o lună, costul va fi undeva între 527 și 608, pentru a atinge același nr de calorii.

În concluzie, costurile lunare ale dietei de mai sus vor avea o cifră între cele vehiculate pentru fiecare aliment în parte și vor oscila în funcție de care aliment va avea o pondere mai mare în alimentația noastră.

rawmania

Haplea Fructaliu

24 Comments

 1. Haplea n-am inteles exact calculul, e nevoie de 400-600 lei buget/luna/persoana la toate insirate mai sus, mere, citrice, curmale, seminte? Calculat ce ai scris la fiecare in parte iese alta suma 😛 mersi

  • Cifra lunară a fiecărui aliment în parte reprezintă costul în cazul ipotetic în care am mânca DOAR acel aliment timp de o lună. Deci dacă vrei să mănânci 2000 de calorii zilnic din mere la prețul de 1.7 lei/kg te costă 210 lei. Dacă vrei să mănânci DOAR portocale la prețul de 2.7 lei/kg, te costă 510 lei lunar. Dacă vrei să mănânci DOAR două alimente, să zicem mere și portocale, te va costa undeva între 210 și 510 lei lunar. Depinde din care mănânci mai multe. Acum înțelegi?

  • Le cumpăr online, din România. Găsesc cea mai bună variantă de preț și le cumpăr. Nu am vreo firmă despre care aș ști că produce produse mai bune decât altele, așa că nu e relevant dacă menționez vreo firmă.

   • Curmalele din Algeria de unde le iei ? ca eu gasesc doar din Iran ..
    iar seminte de dovleac gasesti si avand alta provenienta decat China? unde ?
    Mersi

    ps. cum te-ai “recuperat” dupa acel post ? cate kg ai acum?

    • La driedfruits.ro găsești si curmale algeriene și semințe bio la prețuri rezonabile.
     M-am recuperat total. Am 74 de kg (+5 față de când am terminat postul). Am început să alerg încetișor câte un kilometru și cresc treptat.

 2. Multumesc pentru articole! Apropo de vit D3, tot cautam si eu diferite oferte, dar problema e ca am inteles ca nu e din sursa vegana… Tu ai gasit cumva, sau compromis?

  • Și eu m-am gândit să trec pe D2, tocmai pentru că D3 nu este din sursă vegană, dar apoi am citit că D2 nu este prea sigur și poate fi chiar nociv. Da, faptul că iau D3 este un compromis, dar unul extrem de mic. D3 este extras din lână de oaie, deci animalul nu este omorât pentru asta. Ipotetic, dacă aș lua pentru toată viața (să zicem 40 de ani de acum în colo) în fiecare zi câte 8000 de unități D3 (o doză destul de mare), asta ar însemna 4% din blana unei oi. Cum vara nu e nevoie, asta scade cifra la 2%. Blana unei oi ar ajunge pentru toată viața pentru 50 de oameni în situația mea. Eu zic că e ok. 🙂

 3. Salut Calin, ai povestit ca iarna dormi cu geamul deschis, fara a porni caldura. Cum reusesti acest lucru? Mi se pare imposibil sa te simti confortabil la o temperatura sub 15 °C, cel putin pentru mine. Ce sfaturi poti da frigurosilor?

  • Salut! Am scris un articol mai larg despre asta. În mare, pentru a nu suferi de frig, ai nevoie de două chestii:
   1. un corp curat, care funcționează eficient
   2. calorii suficiente.
   Dacă ai doar corpul curat, dar nu mănânci suficient, corpul trebuie să se bazeze pe grăsimi pentru a se încălzi și nu e suficient. Dacă mănânci multe calorii, dar corpul nu funcționează, din diferite cauze (ficat, pancreas, glande, etc), atunci n-ai cum să asimilezi caloriile, nu te poți încălzi, iar surplusul va hrăni coloniile de bacterii din organism.

 4. Pentru calculul caloriilor spui ca ai folosit Chronometer, dar nu se deschide link-ul( sau pare altceva), poti sa detaliezi un pic, cum faci calculele de calorii sau necesar de vutaine, minerale, etc si ce alte site-uri mai folosesti? Merci si spor in toate!

 5. Seminte de lucerna de care ai folosit? Noi am folosit de la BiOrganik si germinau foarte bine, dar cand am cumparat ultima data au germinat in mica masura si am renuntat..:( ne pare rau, ca tare ne placeau..

   • Si totusi, oamenii traiesc de cind lumea pe aceste meleaguri, fara aport suplimentar de vitamina D. Si tu, altceva nu mai faci, decit sa maninci? Iar “chiciurile” de mere pe care le cumperi, sunt sarace deoarece asa sunt toate “aguridele”.

    • nope, sunt coapte și dulci. Le prefer oricând cerealelor. Cât despre vitamina D, sigur, dacă stai toată vara la soare, ai putea avea rezerve pe parcursul iernii, dacă mai adaugi și ceva produse animale. Dar noi acum cunoaștem că nu merită să-ți iei vitamina D din produse animale. Mai mult pierzi nutriție decât câștigi.

Leave a Reply