Pentru a savura un cârnat, cineva trebuie să taie gâtul unui porc

O farsă braziliană circulă de ceva vreme pe youtube. Într-un supermarket, un măcelar oferă cârnați cumpărătorilor. Aceștia apreciază gustul cârnatului ca fiind delicios și doresc să cumpere. Cârnații vin dintr-o mașină de tocat, iar când se termină, măcelarul aduce mai multă materie primă: un porcușor mic, drăgălaș și … viu.

În acel moment, atitudinea cumpărătorilor se schimbă. Sunt la început uimiți, apoi indignați, apoi se împotrivesc sacrificării sărmanului porcușor. Îl apostrofează pe măcelar: „ce faci domnule, ești nebun?”.

little-pig

Această farsă arată când de deconectați suntem de mâncarea noastră. Cât de mult savurăm fripturi, lactate, ouă, fără a conștientiza acțiunile ce trebuiesc luate pentru ca acele alimente să ajungă în farfuriile noastre. Mâncăm orice, dar animalele să nu sufere. Să nu sufere în fața noastră. Dacă sunt duse în spatele unor ziduri și acolo sunt măcelărite și/sau crescute în niște condiții improprii, totul este ok. Ne savurăm mai departe delicatesele.

Ca primate, oamenii nu sunt făcuți să mănânce carne. Maxim 2% din caloriile cimpanzeilor provin din vertebrate mici. Alte primate, cum ar fi gorilele sunt vegane, iar urangutanii adaugă furnici la dieta lor compusă din fructe, verdețuri și semințe.  Consumul de carne nu este factorul ce ne diferențiază de celelalte primate. Creierul nostru nu a crescut datorită introducerii cărnii gătite în dieta noastră. Carnea este o adaptare firească a oamenilor în momentul în care au ieșit din mediul lor natural (pădurea tropicală) și s-au îndreptat către ținuturile mai reci din nord.

Pentru că vânatul nu este în instinctul nostru, ca specie, oamenii au creat mituri, acolo unde vânatul a început să ocupe o parte importantă din activitatea comunității. Animalele erau venerate, iar actul vânătorii era considerat unul sacru. Animalul își dădea viața, pentru ca omul să trăiască mai departe. Sacrificarea era un proces religios cu semnificații adânci.

Recunoaște că imaginea unui carnagiu de câteva animale sfârtecate nu este o imagine apetisantă și îmbucurătoare pentru un om, așa cum este pentru un carnivor, sau măcar un omnivor!

Acum e industrie. Animalele sunt procesate în fabrici precum alte produse. Sunt departe de ochiul consumatorului, care primește carnea în niște ambalaje de plastic, pe care sunt reclame cu animalele în ipostaze idilice, fericite, bucuroase. Omul este rupt de acea legătură sacră între om și victima sacrificiului. Este ghidat doar după gust. Gust care culmea, vine din felul în care acea carne este îmbogățită de mirodenii. Puțini găsesc atractivă o bucată de carne nepreparată corespunzător.

Dacă mirodeniile sunt mai importante, n-ar fi mai bine să renunțăm la carne și să aplicăm acele mirodenii pe alte alimente de bază, cum ar fi semințele înmuiate? În experiența mea de vegan, am observat că semințele de in preparate corespunzător seamănă cel mai bine cu carnea tocată și se pot folosi cu succes pentru salate sățioase și gustoase. Semințele de in sunt o excelentă sursă de omega 3 și se pot consuma fără a avea parte de otrăvurile prezente în carne. Un studiu recent arată că semințele de in previn nenumărate boli, cum ar fi cancerul, diabetul și problemele cardiovasculare. Semințele de in sunt atât de ieftine încât sunt folosite la hrănirea porcilor pentru a creea o slănină mai bogată în nutrimente.

N-ar fi mai bine să „tăiem” veriga din mijloc și să consumăm noi direct semințele de in? Mă refer să tăiem veriga, nu porcul. Porcul să se joace liniștit prin păduri. Putem chiar să ne împrietenim cu el, pentru că e mult mai inteligent decât câinele. Asta dacă nu are resentimente, după câți confrați i-am tăiat.

Rețineți:

Pentru a savura un cârnat, cineva trebuie să omoare un porc! Nu există altă soluție.

Haplea Fructaliu

12 Comments

  • :)) acum ducem două discuții în paralel și aici și pe Facebook? Alege un singur mediu, e suficient. Caracteristicile noastre (dinții, ghearele, sistemul digestiv, instinctele) duc la concluzia că nu suntem un mâncător nativ de carne, ci mai degrabă un frugivor care poate mânca și alte alimente în cazul în care fructele nu sunt disponibile. În niciun caz nu arată că în mediul nostru natural carnea avea ponderea pe care o are astăzi în dieta noastră. Dar dacă-ți place carnea, n-am nimic împotrivă, consumă. Mergi în pădure și încearcă să faci persistence hunting cu o căprioară și spune-mi cum a fost. Dacă ai reușit s-o prinzi, iar după ce ai prins-o cum a fost să-i tai gâtul, s-o tranșezi și s-o consumi acolo caldă. Dacă te-a atras experiența și dacă vrei să o repeți.
   Eu pot să-ți povestesc că anul trecut am fost la niște prieteni care aveau corcoduși în grădină. M-am urcat în copac și am mâncat corcodușe proaspete și bine coapte. Aș face asta din nou.
   Baftă 🙂

 1. Un argument alternativ: daca ii dai unui copil un pui de iepure si un mar, totdeauna va manca marul si se va juca cu iepurasul. Daca ii dai aceleasi unui pui de carnivor, foarte probabil va manca iepurasul mai intai. Nu cred ca e cineva capabil sa manince un iepure sau orice alt animal, nu mai vorbesc sa alerge dupa el si sa il prinda. Natura nu ne-a echipat pentru asa ceva, si nu iti trebuie studii sa vezi asta. Da, e posibil sa maninci in situatii de necesitate carne, dar trebuie sa o vanezi, trebuie sa o cureti, sa o gatesti, si astea sunt imposibile fara arme, instrumente, foc si apa. Plus riscul de infectie daca dai de un animal cu trichineloza sau alti paraziti care elimina natural orice ignorant. Fara agricultura si fara arme singurul lucru pe care oamenii il pot face e sa culeaga ce gasesc in natura. Desigur, e o intrebare buna cum putem hrani populatia in crestere, si raspunsul probabil e ca o combinatie de gradina de legume cu ceva animale pentru diversitate poate fi o solutie, dar animalele sunt un compromis dificil. Multi teoreticieni ai consumului de carne ar trebui sa isi creasca singuri hrana intai sa vada si apoi sa vorbeasca.

 2. singurul argument adevarat al celor ce mananca carne ar fi cel ca sunt sclavii gustului la care nu pot renunta… este un viciu ca oricare altul si trebuie tratat ca atare… primul pas in renuntare ar fi sa recunosti ca este un viciu, ca el te stapaneste pe tine si nu tu pe el… si singurul argument contra carnii si produselor animale ar fi faptul ca 6 oameni din 10 mor pe glob din cauza colesterolului care infunda artere pe creier sau in inima… se keama atac cerebral sau infarct, sunt convins ca fiecare din noi are macar un membru din familie care a decedat astfel…

 3. cred cain cazul carnii ca si in cazul zaharului (tutunului, alcolului, drogurilor) se creaza o dependenta.
  rezolvarea foametei nu vine de la animale pentru ca realizarea unui kg.de carte necesita consumul a catorva kg. de cereale care ar pute hranii mult mai multi oameni decat acea carne.
  in privinta laptelui si oualor, aspectul moral nu sustine renuntarea la ele, pentru ca eu nu ucid o fiinta ca sa consum produsele respective, in plus eu fac un efort ca sa le intretin, sa le adapostesc deci ar fi un fel de plata pentru efortul pe care il fac iar lasate in natura sa se descurce singure nu ar face fata ca si un tigru crescut in captivitate, desii are toata dotarea necesara pentru a face fata.

   • Salut.Poate nu mai folosesti adresa de mail de pe yahoo, poate n-a ajuns mailul la tine , sau poate nu raspunzi e-mailurilor ( la fel de prompt ca si aici ) 🙂 , asa ca postez aici intrebarea :
    Mi-a placut articolul. .foarte bun .
    vreau sa te intreb ceva . Poate ai citit undeva despre asta si imi poti trimite un link , articol ceva despre …
    ma refer la felul in care sunt omorati pestii, la suferinta lor …stii de ce ? pentru ca cunosc persoane, si nu putine , care empatizeaza cu suferinta animalelor , au renuntat sau au redus considerabil ( cu 80-90 % ) consumul de carne , dar ei nu incadreaza si pestele aici ….adica bun , nu mai mananca gratare , nu mai taie porc , nu mananca pui , dar nu , la ” un pastrav bun sau un somon nu renunt “….
    apoi , nu cred ca trebuie sa mai mentionez ca atunci cand spun cuiva ca nu mananc carne , in afara de idioata intrebare ” pai si de unde iti iei proteinele ?” , urmeaza asta ” nici peste ?? ” ….mda…ca si cum pestele ar fi o leguma sau un fruct…
    ok , multumesc mult …..
    ps : poate postezi chiar tu un articol cu subiectul de mai sus.
    o zi faina !
    Dan.

    • Probabil felul în care unii acceptă peștii mai ușor decât animalele de uscat are legătură cu apropierea dintre om și animalul consumat. Aproape tuturor le e imposibil să mănânce carne de om, să-și mănânce semenii. Foarte mulți ar avea probabil probleme de a consuma carne de primată, pentru că seamănă atât de mult cu omul. Alții ar refuza să mănânce delfin pentru că e inteligent, alții câine din motive culturale. Cu cât animalul este mai puțin sofisticat și mai îndepărtat de noi pe scara evoluției, cu atât îl vom consuma mai ușor. Putem coborî mai departe ștacheta, ajungem la fructe de mare. Există chiar un curent bivalveganism. Vegani care fac compromisul cu scoicile pentru că sunt aproape inerte și aproape legume. Scoicile sunt bogate în B12 și zinc, adică exact ce lipsește pe dieta vegană, deci compromisul are sens.
     Mai e importantă și durerea. Cu cât animalele sunt mai puțin sofisticate, cu atât simt durerea mai puțin. Peștii resimt durerea mai puțin decât un om, iar la scoici nivelul e și mai redus. Posibil ca și acesta să fie un factor pentru care unii ar accepta un pește în locul unui animal terestru.
     La întrebarea cu proteina poți să-i întrebi și tu mai departe de câtă proteină cred că au nevoie? Care este cifra satisfăcătoare. Cel mai probabil nu vor ști, dar când întâlnești unul care știe, ai să vezi că recomandările lui sunt mult peste ceea ce propune Organizația Mondială a Sănătății, care spune că undeva între 5-8% e suficient. Apoi 5-8% au fructele. Dacă vei consuma verdețuri astea au mult mai mult și sunt adevărați bodybuilderi. Gândește-te la gorilă, cu un corp care funcționează ca al nostru, e imensă și asta pentru că mănâncă în special verdețuri.
     Vezi că am scris un articol mai demult, intitulat proteina fără carne 🙂 http://hapleafructaliu.info/proteina-fara-carne/

     • Foarte mari vorbe consumati voi aici. E foarte adevarat ca o prima hrana care omul o consuma din antichitate e vegetariana, dar pe langa leguma, cele mai multe date arata atractia omului spre vanat. Si da, as alerga o caprioara o zi intreaga daca aceea caprioara mi-ar oferi hrana pe urmatoarele saptamani(desi fiind o persoana nu foarte inteligenta dar destul cat sa ma consider uman as creea o capcana sau o alta modalitate de a prinde prada). Si acest fapt revine la ideea de ce mai bine vegetarian decat omnivor? Nu prea pot raspunde foarte bine la intrebarea respectiva exceptand faptul ca iti cresti singur legumele si fructele respective, altfel esti cam pe aceeasi panta ca si omnivorul.
      Ma bucur ca vreti sa protejati animalele care si asa multe sunt pe cale de disparitie, dar pana cand nu stiti ce inseamna a supravietui si ai toate nevoile satisfacute pentru ca ai banii necesari nu are rost sa ma adresez mai departe discutiei.
      Sper doar ca aceasta critica va fi tratata ca atare.
      O zi buna, din partea unui OMNIVOR.

 4. si totusi de-a lungul timpului imensa majoritate a oamenilor au omorat animalele pe care le-au mancat in propria gospodarie. majoritatea oamenilor , de-a lungul istoriei , a trait in comunitati rurale, hrana era crescuta si preparata in gospodarie. si nu aveau nici o problema cu a omori animalele. abia in epoca moderna s-a ajuns in situatia in care orasenii sa consume carne fara a fi implicati in producerea ei. eu am omorat gaini cand eram mai mic, nici un strop de mila ptr suferinta lor. cei care nu pot omori animale sunt o minoritate , eu cred ca daca ar fi nevoiti, majoritatea celor care mananca pui ar fi in stare sa le taie gatul. deci argumentul asta, ca nu suntem facuti sa mancam carne mie mi se pare foarte slab. singura problema ar fi in privinta sanatatii, avand in vedere cum este produsa carnea la nivel industrial, sunt afectati oamenii care o consuma. dar daca se poate consuma in cantitati moderate o carne crescuta ca la tara, nu cred ca ar fi probleme.

Leave a Reply