Naufragiat pe insula bananelor

Imaginează-ți că ești naufragiat pe o insulă tropicală unde se găsesc doar banane. Ești obligat să mănânci doar banane pentru o săptămână, până ești găsit de salvatori și te întorci la dieta standard.

Motive pentru care te-ai izola benevol pe o insulă bananieră nutrițională:

 1. Banana e un fruct. Orice fruct ajută la curățarea organismului prin capacitățile sale astringente.
 2. Digestia:
  • va deveni extrem de eficientă, pentru că este mâncat un singur aliment; corpul devine foarte bun în a digera acel aliment;
  • bananele au efect prebiotic stimulând creșterea bacteriilor prietenoase în intestine;
  • bananele produc enzime digestive ce ajută la absorbția nutrimentelor;
  • bananele sunt bogate în fibre ce ajută la tranzitul intestinal;
  • bananele sunt singurele fructe ce pot fi consumate crude de cei care au ulcer.
 3. Bananele sunt suficient de consistente pentru a oferi senzația de sațietate și caloriile necesare funcționării organismului.
 4. Bananele sunt bogate în potasiu și sărace în sodiu. Vor ajuta la reglarea tensiunii arteriale și vor reduce surplusul de apă, respectiv o parte din greutatea în plus.
 5. Bananele ajută la combaterea depresiei prin nivelul mare de triptofan, convertit în serotonină.

Lista beneficiilor consumului de banane poate continua pe încă 2-3 pagini.

Bananele nu sunt un aliment complet, nu oferă corpului toate nutrimentele de care e nevoie, dar într-o săptămână nu pot apărea deficiențe. E un timp prea scurt. Dimpotrivă, prin creșterea eficienței digestiei, corpul va câștiga niște resurse suplimentare de vitamine și minerale (potasiu, fier, magneziu, mangan, vitamina B2, B5, B6, C).

Cum în România este primăvară, un anotimp sărac în fructe, vă recomand cura de banane. Veți face curățenia de primăvară în interiorul organismului și vă veți simți excelent. Veți putea reveni la o siluetă bună pentru anotimpurile calde.

Cunosc demult această cură, intitulată Insula Bananelor, dar niciodată n-am fost dispus să o încerc. Mi-a venit ideea să o încerc după ce am ajuns în Reunion. Aici sunt niște prețuri extrem de mari și până să găsesc surse mai ieftine de fructe, m-am rezumat la banane. Consumând doar banane pentru 3 zile, mi-am dat seama că mă simt foarte bine. Digestia a fost îmbunătățită, iar energia a crescut, ceea ce se vede direct în exercițiile pe care le fac.

Cei care „vin pe insulă” din dieta standard, sau diete mai complicate decât a mea, ar putea avea beneficii și mai mari, așa că vă recomand cu căldură să vă autonaufragiați. 🙂

Pagina Facebook a evenimentului.

banane-dormitor

Haplea Fructaliu

9 Comments

 1. Salut
  E interesant ce spui dar cum ramane cu cantitatea de zahar din aceste banane.Nu e prea mare ?!Si eu sunt un mare “mancator de banane” dar nutristul mia recomandat 3-4 max /saptamana dar am unda verde la Kiwi si ananas.Precizez ca analizele la glicemie sunt ok.mersi.

  • 3-4 maxim/săptămână? :))) concediază-l
   eu azi am mâncat 40. Sunt încă în viață.
   Avem nevoie de zahăr pentru toate celulele noastre, dar din cauză că organismul multora dintre noi e praf după un mod de viață falimentar, nu putem procesa foarte eficient o cantitate mare de zahăr, de aici problemele. Consumă câte simți că „intră”, e simplu. Ascultă corpul. Dacă te simți plin după 3 banane, normal că n-are rost să te îndopi mai departe. Undeva în sistemul tău e un blocaj. O iei încet și crești numărul lor treptat, în funcție de cum se curăță organismul și de nivelul de exerciții fizice. Succes!
   http://hapleafructaliu.info/nu-sunt-nutritionist-nimeni-nu-e/

 2. Buna Calin! Te urmaresc de ceva vreme si desi nu sunt raw vegana, ma tenteaza mult sa fac aceasta schimbare in viata mea. Ti-am citit cateva din articole si mi se par f interesante, mi-au fost de ajutor in mod special cele despre Thailanda unde am petrecut o saptamana superba, si unde am descoperit ca fructele exotice de acolo nu au aproape nimic in comun cu cele de la noi. Astfel ca intrebarea logica care-mi vine in cap e pot manca cu incredere banane de la noi pentru o cura din aceasta? intrebarea e valabila si pentru celelalte fructe exotice ananas, mango, avocado etc.

  Merci!

  • Fructele exotice care ajung în România sunt mai sărace în nutrimente față de cele de aici. Asta pentru că sunt tăiate încă de verzi și este întrerupt mai devreme fluxul dintre copac și fruct. Totuși, chiar și așa eu zic că e o mișcare bună să consumi doar banane pe o perioadă scurtă. E bine pentru detoxificarea organismului și ajutarea/repararea digestiei. Apoi se poate chiar menține banana ca hrană de bază (în loc de pâine de exemplu) și mâncat fructe și verdețuri locale (sau de pe continent) pentru completarea mineralelor și vitaminelor.
   Mulțumesc pentru interes!

  • E foarte nefericit. Spune că nu-i bine cu atâtea banane și traiul la tropice în zone calde și nepoluate. Ar fi vrut să consum în continuare alcool, mâncăruri procesate, grase și grele, ar fi vrut să stau într-un oraș aglomerat și murdar, să fiu stresat. În felul ăsta, ar fi avut și el ceva treabă. :))

 3. Haha! Caline, ma topeste stilul tau. Ar trebui sa te iau ca avocat, sa raspunzi tu in locul meu cand mi se pun intrebari incuietoare referitoare la dieta mea raw-vegana. Chapeau! 🙂

 4. salut, imi poti spune te rog, de cand consumi fructe, ti-a crescut glicemia? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *