Mauritius – fructe la prețuri acceptabile – 4

Spuneam în episoadele trecute că situația fructelor și legumelor în Mauritius e compromisă. Totuși, se pot găsi soluții pentru a evita atât gaura în buget, cât și diabetul. Am fost azi în Goodlands, orașul mare de lângă stațiunea în care stau. Acolo locuiesc Mauritieni, iar prețurile sunt mai mici decât în stațiune (uneori chiar la jumătate de preț). Pentru că e la 5.5 km distanță, am mers pe jos. E un bun exercițiu pentru dimineață: alergare până la Goodlands și întoarcere în mers, încărcat cu câteva kilograme de fructe și legume.

Fructele și legumele accesibile în acest sezon, după ploile abundente care au distrus o parte din recoltă, sunt:

banane – 23 bani/bacata
mango – 3 lei/bucata
avocado – 1.75 lei/bucata
custard apple –  1.75 lei/bucata
dovlecel – 2.30 lei/bucata
bame – 7 lei/kg

Restul fructelor și legumelor sunt ori importate, ori recolta a fost mică și au prețuri ridicole:

roșii 37 lei/kg
morcovi 22 lei/kg
salată 12 lei/bucată
portocale 3.85 lei/bucată

Pentru o lună, cât voi sta pe insulă, pot trăi foarte bine cu fructele și legumele accesibile. În restaurante se pot găsi platouri de fructe sau salate la prețuri de 35-45 lei. Mai am câteva insule de vizitat în zonă, unde situația e la fel de compromisă, dar apoi mă voi îndrepta spre locuri cu fructe și legume în abundență 🙂

fructe

Haplea Fructaliu

4 Comments

  1. Ciao, Calin, as vrea sa te intreb cum mananci bamele. Am incercat si eu sa le tai marunt si sa le pun in salata, insa a devenit totul o chestie mucilaginoasa, greu (neplacut) de mancat…. Ai tu vreo solutie ingenioasa?
    Si apoi, inca o intrebare: merita osteneala? Adica, sunt aceste bame purtatoare de substante utile? In Internet nu am prea gasit informatii convingatoare.
    Multumiri pentru tot!

    • Eu le mănânc raw. Chestia aia mucilaginoasă îmi place. De obicei le mănânc așa, direct, ca un fel de snack de ronțăit. Altă dată le dau prin blender și se fac ca o pastă mucilaginoasă. E foarte bună pentru digestie și curățarea intestinelor. Da, bamele merită să le mănânci pentru că sunt o bombă nutritivă. Doar 500g de bame îți asigură toată rația de vitamina A, C, K, 70% din calciu și magneziu, B1 și B6 tot la 70%. Chiar ieri l-am convins pe un amic ce mănâncă standard că sunt bune de mâncat așa, raw, fără nimic adăugat.

Leave a Reply