Frugivorismul nu merge

Stilul de viață frugivor este foarte seducător. Mulți sunt atrași de ideea edenică de a consuma doar fructe și verdețuri în stare naturală. Simplitatea este fantastică. Urmează să mănânci doar fructe și legume crude, fără alte preparări complicate, fierbere, prăjire, coacere sau marinare. Unii oameni doresc să încerce și ei, mai ales când au exemple de frugivori care se descurcă excelent în acest stil de viață.

Rezultatul este că de câteva ori am fost abordat de persoane cărora experiența frugivoră nu le-a ieșit, sau de alte persoane care ar dori să înceapă, dar ezită, pentru că nu au experiențe prea atractive cu fructele și legumele crude în general. Cele mai dese probleme de care aud sunt foamea (oamenii nu se satură doar cu fructe), diareea (prea multe fructe îi strică la stomac) sau posibile deficiențe (în urma acestui regim).

Oamenii au dreptate, acest stil de viață frugivor nu merge. Nu merge dacă într-o zi mănânci omletă cu brânză la micul dejun, ciorbă de pui și orez cu carne de porc la prânz, iar seara o pungă de alune și 3 litri de bere, după care a doua zi încerci să mănânci ca mine, adică un pepene mare la micul dejun, 15 banane la prânz și 1.5 kg de salată la cină. Chiar nu merge.

La fel ca probabil toți cei care au încercat acest stil alimentar pe termen lung (peste 2 ani), eu simt că fructele sunt alimentul nostru principal, cel pentru care suntem perfect adaptați. Se întâmplă ceva magic atunci când consum aceste fructe. Simt cum sunt hidratat și hrănit cu nutrimente exact atât cât trebuie. Digestia se face extrem de rapid, fără niciun efort din partea sistemului meu digestiv, iar apoi mă simt ușor și curat. Celelalte alimente îmi par o glumă sinistră, menită să distreze o minte bolnavă și să pună la grea încercare organismul.

Atunci se pune întrebarea de ce nu merge la toată lumea? De ce nu toți pot simți imediat ceea ce simt eu și ceilalți frugivori? Pentru că sistemul digestiv trebuie întâi curățat. După ce ani de zile a suportat tot felul de gunoaie, unele numite „mâncare sănătoasă”, altele numite de-a dreptul gunoi (junk food), organismul nostru nu poate răspunde optim la noul combustibil, fie el și cel mai bun.

Când am schimbat dieta, fără să știu foarte bine ce fac, am trecut un post cu apă (negru) de 7 zile. După care am făcut o curățare de colon (hidrocolonoterapie) și o curățare de ficat cu sare amară. Aceste acțiuni au avut darul de a-mi curăța sistemul digestiv, apoi fiind mult mai ușor începutul cu mâncarea exclusiv crudă. Atunci nu consumam cantități atât de mari. Volumul a crescut treptat, odată cu creșterea volumului activităților fizice și a capacității de absorbție a organismului.

Trebuie să menționez că postul negru îl recomand cu căldură, după ce vă documentați bine despre ce e vorba, din articolul meu sau/și din altele similare. Hidrocolonoterapia și curățarea ficatului nu sunt necesare, nu sunt naturale și pot fi chiar periculoase. Dieta crudivoră, plină de alimente bogate în apă și fibre, va face în timp această curățare. Nu e nevoie de intervenții dure asupra organismului. Am vorbit despre asta mai pe larg într-un video pe youtube.

Odată ce sistemul digestiv e curățat, capacitatea și viteza de absorbție cresc considerabil. Astfel, fructele vor intra mult mai repede. Atunci când mănânci portocale, corpul deja se apropie de final cu digestia primei portocale, în timp ce o cureți pe a doua. E o chestie de minute. Când am început această dietă, 8 portocale mi se păreau o cantitate enormă. Acum, pot consuma fără probleme 2kg (parte comestibilă) de portocale, dacă mi-e foame. Evident că dacă în stomac sălășuiește încă cina din seara precedentă (cazul de mai sus cu alune, orez, carne), portocalele vor trebui să-și aștepte rândul și nu vor fi cuminți. Vor fermenta și vor face scandal în stomac.

În cazul nostru ipotetic, omul e obișnuit cu un mic dejun de 1000 de calorii (să zicem o omletă mare cu brânză și un pahar cu lapte/iaurt, plus pâine). Va reuși să mănânce două portocale mari, înainte de problemele stomacale. Acestea au vreo 170 de calorii. Normal că e total insuficient, și apoi va spune: „am încercat dieta aia frugivoră, dar nu pot frate. Muream de foame”.

Un sistem digestiv curat crește capacitatea de absorbție a caloriilor, dar și a celorlalte nutrimente. Nu doar că vom avea capacitatea să mâncăm mai mult, dar și absorbția va fi mai mare.

Cei care reușesc totuși să consume o cantitate considerabilă de fructe se lovesc de un alt fenomen neplăcut, dar normal: diareea. Fructele sunt în proporție de 85-95% apă (exceptând fructele uscate și bananele). Se poate aproxima că ele sunt de fapt apă. Dar ce apă! Trecută prin sistemul complex de filtrare al plantei, această apă vine la pachet cu carbohidrați, electroliți, enzime și alte ingrediente croite special pentru hidratarea organismului nostru. Pardon, noi suntem croiți special pentru a ne hidrata din aceste fructe.

Cum un om care mănâncă standard este deshidratat, corpul intră în sărbătoare când vede că are parte de o hidratare cum n-a avut poate niciodată. La ce credeți că va folosi prima dată apa? La curățarea sistemului digestiv. Eficientizarea acestui sistem duce la o absorbție optimă a nutrimentelor. Rezultă astfel o sănătate bună și creșterea șanselor de supraviețuire. O cantitate mare de apă va fi pompată în colon, rezultând diareea.

Cu toate că este ceva neplăcut, diareea nu ar trebui oprită. Este modul organismului de a face curățenie. Ar fi bine să ne odihnim și să ne hidratăm corespunzător. Organismul are nevoie de resurse pentru a continua procesul.

Odată ce sistemul a fost curățat suficient, scaunele devin obișnuite pentru această dietă, adică relativ moi, dar perfect controlabile, cu o frecvență de aproximativ 2 pe zi. Constipația sau defecația anevoioasă vor fi amintiri îndepărtate.

O altă problemă este teama de deficiențe. Oamenii se tem că pe acest stil de viață vor apărea deficiențe majore (B12, calciu, zinc, seleniu, proteine, omega 3, etc). Cred că un organism curat, eficient, hrănit doar cu fructe și legume organice, mâncate proaspete, direct din natură, ar rezista fără probleme în acest stil de viață. Cum nu mai trăim într-un mediu natural, trebuie să fim atenți la aceste deficiențe. Pe termen scurt, câteva luni, deficiențe majore nu au cum să apară. Pe termen lung, de câțiva ani, e posibil, nu mă hazardez să spun că sigur nu.

Cei care se tem de aceste deficiențe, pot încerca să suplimenteze la anumite minerale/vitamine, dar trebuie să se documenteze bine în acest sens. Voi scrie și eu câteva articole despre aceste subiecte. Până acum am scris unul despre omega 3. O altă opțiune este abordarea non vegană sau non crudivoră a acestui regim. Frugivor înseamnă un consum preponderent (60-70%) de fructe, nu exclusiv. Se pot înlocui toate cerealele (pâine, orez, mămăligă, biscuiți, covrigi…) și toate dulciurile (prăjituri, bomboane, acadele, înghețate…) cu fructele, din asta rezultând deja un câștig major pentru sănătate. Dacă credeți că puțină brânzică, ouă sau cărniță vor acoperi deficiențele și vă veți simți mai în siguranță, puteți lua și această cale. Mi-ar plăcea să căutați soluții vegane, dar această pornire n-are cum să vină decât din interiorul vostru.

Ar fi bine ca la început, acest regim să fie abordat 100%, pentru o curățare a corpului. Ulterior se pot adăuga alte alimente, pe măsură ce simțiți nevoia. Pe ideea asta am început și eu cu raw veganismul. Mi se părea un regim prea extremist și eram pregătit să reintroduc măcar brânză și ouă în viitor.

Cei care au trecut de aceste trei praguri (foame, diaree, frica de deficiențe), mai au o problemă de trecut. E nevoie de timp pentru ca un individ să devină experimentat în a găsi în mod regulat fructe și legume proaspete, ieftine, coapte și bune. Fructele crude (necoapte) sunt greu de digerat, nu au suficient zahăr, respectiv calorii și pot seca organismul de minerale. Consumul lor în cantități mari poate face mai mult rău decât bine. Fructele de proastă calitate au un gust rău, de la chimicale, nu sunt suficient de dulci și nu au destule calorii. E periculos să le mănânci în mod regulat. Corpul are nevoie de calorii pentru a funcționa. Fără suficiente calorii vă veți simți slăbiți și veți da vina pe dietă că nu merge.

Din acest motiv, tranziția spre frugivorism ar putea fi dificilă, dar odată ce s-a găsit un echilibru, beneficiile sunt imense. Vă veți simți minunat, ușor, curat, plin de energie. Totul trebuie să plece întâi de la minte. Aceasta trebuie să înțeleagă că ea este cea care jinduiește după toate aceste mâncăruri procesate, create de om doar pentru bucuria ei și nu a trupului. Pe când fructele și legumele crude au fost create doar pentru a ajuta plantele, iar noi ne-am dezvoltat în jurul lor.

aprovizionare-provocare

Haplea Fructaliu

30 Comments

 1. Sistemul digestiv nu este in continua schimbare pe masura ce bagi alimente? Probabil nu este chiar la fel de rapid dar ar trebui sa se duca la vale toate gunoaiele dupa un timp.

  • da, doar că o alimentație constant săracă în apă și fibre, combinată cu cerealele care deranjează pereții intestinelor, și glutenul care poate fi folosit pe post de lipici, gunoaiele nu se mai duc la vale așa de ușor, încep să se strângă încet, dar sigur 🙂

 2. Ok, inteleg si suna foarte interesant dar dilema principala este …tot acel zahar din fructe…care este destul de mult !!!! Nu conduce in scurt timp la diabet???

  • Cam ce ar însemna „scurt timp”? De doi ani tot bag în mine peste 600g de zahăr zilnic și văd că n-am semne de diabet. Zahărul e un concept abstract. Fructele sunt un tot unitar, o combinație de apă, fibre, carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine în diverse parități. Noi suntem adaptați pentru a consuma aceste alimente, cu aceste parități. Normal că dacă iei trestia și o procesezi până când scoți produsul ăla alb numit zahăr pur, pe care apoi îl combini cu smântână, făină, cacao și mai știu eu ce alte nebunii, faci dulciuri pe care le mănânci după o masă grasă, ai toate șansele să dai în diabet. 🙂

   • De la 600g zinic de zahar sigur nu ai sa faci diabet in doi ani.. in 3 poate! zaharul nu e abstract, e cat se poate de concret, la fel de concret ca si apa care o bei! Zaharul are la baza o proteina (implicit carbohidrat) numita sucroza, care poate varia in mai multe feluri, in functie de compozitia catenelor finale: zaharoza, fructoza, etc.. Ce rahat mananci tu acolo? Fructele nu sunt un tot unitar. Lasand la o parte ca pana si ca compozitie morfologica au o parte externa (coaja pentru cei ca tine), o pulpa comestibila (pseudo-fruct) si apoi fructul propriu-zis (cotor, miez, sambure, dupa caz) compozitia lui difera total de la parte componenta la parte.. Ceea ce mananci tu, pulpa, contine intr-adevar multe fibre, dar totul e legat de geluri fructoase, care au la baza fructoza. Grasime ai tu in creier, la propriu, creierul fiind 80% compus din grasimi, dar in pulpa fructoasa nu ai sa gasesti asa ceva!
    Oamenii sunt omnivori, si s-a dovedit in nenumarate studii ca dietele monoalimentare duc la insuficiente de vitamine elementare. Poti tu sa amesteci ce vrei cu zaharul, cu cacao, cu faina, sau ce vrei, faptul ca nu aduci aport de proteine elementare nu te scuteste de a avea nevoie de ele!
    Parerea mea este sa lasi stiinta pentru oameni mai inteligenti ca tine, si sa nu iti mai dai cu parerea asupra lucrurilor pe care le stapanesti; daca tu esti indeajuns de idiot sa te omori, lasa-i pe ceilalti sa decida ce e mai bun pentru ei. Esti stapanul mintii tale si a corpului tau, faci ce vrei cu ele, insa, in lumea asta, oamenii sunt de toate felurile, si, macar din prisma pricipiului individualitatii le datorezi tuturor celor carora te-ai adresat a le lasa sansa sa gandeasca pentru ei, fara a le influenta deciziile.
    Esti un dobitoc.
    O zi buna!

    • Prin acest comentariu nu faci același lucru? Încerci să-i influențezi pe ceilalți să nu abordeze stilul meu de viață, ci să rămână la stilul standard, care umple spitalele, face vânzări record la medicamente și transformă oamenii în niște cartofi ușor de condus și influențat? Am deja 3 ani de când sunt raw vegan. Alții au peste 10. Te anunț personal când fac diabet. Baftă și spor în toate.

    • Dobitoc esti tu ma’! daca nu esti de-acord cu ceea ce se scrie,atunci de ce mai intri aici? sa jignesti aiurea? Doamne fereste!

 3. Bun de tot aricolul Caline, poate isi mai gasesc un unii doritori raspunsuri la eternele intrebari ce graviteaza in jurul alimentatiei vegane crudivore, preponderent frugivore!

 4. Zaharul din fructe este foarte bine prelucrat de ficat, implicit pancreas, doar zaharurile de sinteza, chiar si cele numite naturale (siropuri si alte extracte) pot lovi greu ficatul si pancreasul, ducand in final la diabet, dar la toata lumea.
  Poti manca oricate fructe doresti caci ele nu vor mari glicemia. Sunt studii care arata clar ca zaharul din fructele consumate ca atare, este bine procesat chiar si de ub diabetic, cu conditia sa nu consume alte mancaruri preparate/procesate.

 5. Foarte bun articolul, se pare ca suntem multi “dobitoci” care ne-am saturat sa depindem de industria farmaceutica 🙂
  Voiam sa te intreb daca radacinoasele intra la legume. Imi plac mult morcovii, telina, sfecla rosie, ceapa, usturoiul etc
  Felicitari pentru blog. M-am regasit in el si ma ghidez unde am dubii, schimbarile pozitive nu au cum sa nu ma faca sa gandesc la fel ca tine. In toate privintele.
  Si nu in ultimul rand respect respectul tau pentru limba romana.

  • Ce fain e să nu fii „dobitoc” de unul singur. Mulțumesc mult pentru susținere 🙂
   Sigur că rădăcinoasele sunt legume. Dacă-ți plec, e foarte bine. Eu mănânc destul de puține pentru că nu se digeră atât de bine crude și nu în cantitățile pe care le mănânc eu. Mai ronțăi morcovi câteodată. Mai adaug ceapă în salate. Țelină nu mănânc crudă, mi se pare mult prea greu digerabilă (mă refer la rădăcină, că tulpini mănânc).

 6. Buna Calin, Buna celorlalti prieteni virtuali.

  Am si eu de adaugat cateva cuvinte prin prisma experientei mele de lacto-ovo-vegetarian si prin prisma pasiunii mele pt nutritie, in prezent inca in faza de studiu, intr-un viitor apropiat, tehnician-nutritionist. Am testat pana acum diverse forme de alimentatie, vegana, raw-vegana, combinata, scopul fiind unul singur: sanatatea perfecta. Nu m-a interesat niciodata dieta pt slabit, cu toate ca stiu f bine cum sa indrum persoanele care isi doresc asa ceva.
  Voi sublinia doar cateva aspecte aici si daca cineva doreste sa vorbim mai mult, o putem face in particular, Calin mi-ar placea tare mult sa ne cunoastem intr-o zi 🙂
  Fiecare individ e unic, si de aceea trebuie invatata si adaptata nutritia pt fiecare individ in parte. Ceea ce lui Calin ii prieste acum, 70% alimentatie frugivora, nu tuturor le prieste in acelasi mod, ea este o alimentatie curata care te tine departe de boli, acest lucru e cert, insa trebuie gasit echilibrul in alimentatie si mai mult, ceea ce ni se potriveste fiecaruia.
  Avem grupe de sange diferite, grupa O de exemplu, secreta suc gastric mai acid si poate digera mai bine produsele animale, sau orice alte produse, deci ei vor avea mai putine probleme digestive decat ceilalti.
  Apoi, avem tipologii diferite, sunt trei tipologii in Ayurveda, iar ca sa fii echilibrat, ar trebui sa ai cate 33% din fiecare, insa noi in general avem o tipologie predominanta si de aceea trebuie echilibrate celelalte doua, astfel anumite alimente, chiar LEGUME sau FRUCTE nu ne sunt atat de benefice, unele sunt neutre, altele ne pot chiar face rau, in sensul ca nu ne simtim bine dupa ce le mancam.
  Testand pe corpul meu, am constatat, avand grupa de sange A, ca as putea trai doar cu legume, fructe si seminte!!! insa, pentru ca am tendinta sa ma anemiez (nu are legatura cu alimentatia!), si pt ca am tipologia VATA, am nevoie din cand in cand si de cate o cereala fiarta calda,(orez, hrisca, quinoa) la care adaug putin unt, si pe care always o mananc cu salata cruda, iar de 2-3 ori pe saptamana mananc oua de tara. Deci mi-am adaptat nutritia pt corpul, necesitatile mele, tinand cont si de deficiente, tendinte, etc.
  Asta va recomand si voua tuturor, cititi, si apoi adaptati pt voi, informatie de calitate este multa la ora actuala!
  Mult succes tuturor, Calin multumim frumos pentru articol!
  Ps: legume bio mai puteti lua si de aici, un pic mai scumpute, dar merita macar o data la 2 saptamani.
  http://www.legumebio.ro

  • Mulțumesc mult pentru interes Irina. Deși le cunosc, eu nu cred nici în dieta bazată pe grupe de sânge, nici în cea bazată pe ayurveda.
   Vacile au 11 grupe de sânge și totuși toate au aceeași dietă. Cimpanzeii au 8 grupe de sânge, dar toți au același stil alimentar. Mi-e greu să cred că noi oamenii ar trebui să avem o dietă diferită în funcție de tipul sângelui. Poate unii dintre noi suntem mai obișnuiți cu alimentele apărute mai nou în dieta noastră, respectiv lactatele sau grânele, dar sunt sigur că toți suntem adaptați să consumăm o diete bazată pe fructe.

 7. Bravo! Felicitari pentru schimbarile facute si pentru modul sanatos, frumos, spiritual, constient pe care ai ales sa il traiesti.
  O intrebare: mancand fructe atat de multe nu exista riscul de a-ti distruge smaltul dintilor? Intreb pentru ca am patit-o si stiu ca leziunile sunt ireversibile, cel putin asa spune medicina conventionala. Iar toate astea apar tocmai cand ne alimentam cu cantitati asa de mari. Sunt curioasa daca te-ai confruntat cu pb asta in cei 3 ani.

  • Mulțumesc! Da, există pericolul acesta în special la fructele acide (citrice). Acestea pot ataca smalțul, dacă rămân printre dinți prea mult timp. Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după o masă de citrice, pentru că smalțul este „înmuiat” de acid, iar perierea nu ar face altceva decât să ajute la îndepărtarea lui. Eu echilibrez aciditatea din gură de după o masă de citrice cu bicarbonat de sodiu. Îmi clătesc gura cu apă în care am dizolvat bicarbonat de sodiu și îmi curăț resturile dintre dinți cu periuțe mici sau cu ață.

 8. buna,

  am o intrebare, desi cred ca e putin off topic, dar sunt curioasa ce imi poti spiune despre consumul de miere in loc de zahar su dulciuri?

 9. salut, călin. spune-mi te rog, dacă la începutul dietei frugivore ai întâmpinat mici deranjări la stomac. ca să fiu mai explicit: sunt lacto-ovo-vegetarian de mai bine de un an, dar în ultimul timp am început să fac trecerea la vegetarianism complet.

  diferența, din ceea ce am citit, constă în faptul că, renunțând la iaurt&brânză, nu mai beneficiez de probioticele care ajută la transit. zilele astea am avut o dietă formată aproximativ 80% din legume și fructe crude, 15% din mâncare prepartă termic (supă cremă, fasolte, humus), 4% din nuci, migdale, fistic, iar restul de 1% din mici tentații prostești. apă beau cel puțin 2 litri pe zi, dar trebuies să recunosc că mai beau și 1-2 beri o dată la 2-3 zile.

  „problema” mea constă în scaune destul de dese (zic eu), undeva la 3-4 pe zi, și flatulații mai dese decât eram obișnuit. nu scaunele dese sunt problema, ci flatulațiile care, nah, te pot pune într-o situație ciudată. e o stare normală, datorată de trecerea pe o dietă mai naturală, sau crezi că fac eu anumite greșeli în alimentație?

  merci 🙂

  • Iaurtul și brânza sunt probiotice pentru ele însele, în sensul în care noi adulții homo sapiens nu mai avem enzima pentru a digera lactoza. În lapte bătut, iaurt și alte produse fermentate, bacteriile fac treaba asta pentru noi. Asta nu înseamnă și că e nevoie de ele, dacă nu consumăm lapte. În mod normal, după consumul îndelungat de fructe și legume crude, deci o dietă bogată în fibre, populația bacteriană din intestinul tău ar trebui să fie apropiată de cea care ar trebui să se găsească în mod normal acolo.
   Ai spus că ai scaune de 3-4 ori pe zi, dar n-ai spus cum sunt. Dacă sunt normale, atunci n-ar trebui să-ți faci probleme, adică ai crescut cantitatea de apă/fibre, corpul tău are oportunitatea de a face niște curățenie pe acolo. Dacă scaunele sunt apoase (diaree), atunci înseamnă că ai ceva viruși stomacali, iar corpul încearcă o curățenie mai energică, folosindu-se de cantitatea mare de apă pe care o are la dispoziție. În primul caz îți recomand să mergi mai departe așa, în scurt timp organismul tău se va regla. În al doilea caz, ar fi bine să mergi pe mono aliment o perioadă. Îți recomand banane. Asta va elibera considerabil presiunea asupra sistemului digestiv, dar în același timp organismul va avea caloriile și materialul necesar pentru a continua curățenia.
   Într-o perioadă aveam și eu 3 scaune pe zi. Acum am unu de dimineață, imediat după ce mă scol (deși mănânc cantități enorme de mâncare). De vreo 2 ori pe săptămână, se întâmplă să am două scaune pe zi.

 10. Salut, eu sunt la inceput cu 80/10/10 si vroiam sa te intreb daca procentul de carbs se poate face si din paste,orez sau porumb pentru ca cel putin deocamdata nu pot manca doar fructe. Multumesc.

  • Sigur că se poate face procentul de carbohidrați din cereale sau alte alimente gătite. Eu nu recomand, dar dacă din diverse motive nu poți consuma doar fructe, e ok acest compromis.

 11. Buna Calin,

  Am si eu o intrebare. Am incercat dieta fructivora timp de 1 saptamana timp in care mi-a fost foame aproape non-stop si in consecinta am mancat kilograme intregi de banane, afine, capsuni si…orice fruct mai gaseam. Ca urmare, la sfarsitul saptamanii am constatat ca m-am ingrasat mai bine de 2 kg. In aceasta saptamana am fost de 2 ori la sala.
  Oare am facut ceva gresit?

  Mentionez ca in general sunt lacto-vegetariana, cu un procent mare de mancare cruda.

  Multumesc mult!

 12. @george
  Nu poti spune cuiva ca e dobitoc fara sa poti argumenta, decat in situatia in care esti chiar tu unul. Necesarul de proteine pentru corpul uman este intre 50 – 60 g zilnic ( cateva surse – mai demne de incredere decat george sau alte site-uri care au interesul sa vanda tot felul de suplimente proteice sau sunt finantate de catre industria suplimentelor si cea a producatorilor de produse animaliere – Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics ). Acest necesar este f usor asigurat din alimentatia vegana care este de fapt alimentatia bazata pe plante. Scria Cyfer ca mananca 2 kg de portocale ca exemplu, astea ii furnizeaza 20g proteina, asta fiind la o masa. 15 banane au cam cel putin tot atatea g de proteine, depinde de marimea si tipul bananelor. Nu exista grasimi in fructe? Avocado este un fruct si contine 22g de grasimi, dintre care 19g sunt nesaturate in doar 150g de fruct ( sursa – http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2 ). Stiinta e intr-adevar facuta de catre oamenii inteligenti si cativa dintre acestia sunt urmatorii doctori foarte renumiti si bine pregatiti atat in domeniul medical cat si in cel de cercetare stiintifica: Dr. T. Colin Campbell, Neal Barnard, Caldwell B. Esselstyn, Michael Greger. Si mai sunt multi. Acestia sustin dupa datele pe care le-au cercetat si descoperit in timpul carierei lor ca omul este din punct de vedere genetic cel mai bine adaptat pentru alimentatia vegana. Nu stau sa mai combat toate prostiile pe care le-ai scris fara sa argumentezi, dar le mai dau cateva exemple celor care sunt interesati de un mod de viata cat mai sanatos atat pentru corpul uman, cat si pentru mediul si planeta pe care o populam. Sunt f multi oameni care au o alimentatie bazata pe plante de multi ani si puteti sa decideti voi cum se simt, cum arata, daca sunt mai dobitoci decat george sau nu, daca va inspira sau nu: Annette Larkins – 73 ani, Karyn Calabrese – 68 ani, Dr. Ellsworth Wareham – a implinit 100 ani, am vazut demult art. Cu el si nu stiu sigur daca azi, la ora asta mai traieste, dar e posibil. Jim Morris – 80 ani sa vedeti batranelul ce “rau” i-a facut dieta asa zisa saraca in proteine la batranete, Michael Arnstein – 38 ani si alearga ultramaratoane. Sunt f multe alte exemple, http://nutritionfacts.org/ este un site cu info utile date de catre Dr. Michael Greger. Si sunt f multe, cine doreste gaseste si filtreaza ce-l intereseaza. Sunt f multe de spus pentru ca va veti da seama cat de gresit am fost invatati cu alimentatia de mici. Faceti cand aveti ocazia urmatorul experiment, daca ajungeti din diverse motive intr-o clinica de oncologie sau la o clinica pentru diabetici sau la cardiologie, intrebati printre pacienti sa vedeti daca este vreun vegan. O zi buna tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *