Dipsea Challenge, Everesting, Strava, Veganism și Blues

Provocarea mea, Postăvaru x100, are câteva efecte colaterale pe Strava. Dipsea Climbing Challenge face un clasament în funcție de câți metri a urcat fiecare participant. Până acum am urcat 9428 de metri în 7 zile, ceea ce mă plasează pe locul 26 din 38068 de participanți. Ca o comparație, Everestul are 8848 de metri, așa că am făcut ceea ce se numește Everesting, atingerea înălțimii Everestului, prin turele mele montane puse cap la cap.

Dipsea se termină pe 14 iunie, peste 12 zile. Mai am timp să urc (sau să cobor) în clasament. Oricum ar fi, înălțimea pe care o urc în fiecare zi e constantă, aproximativ 1300 de metri, deci eu voi fi liniar. Nu știu ce vor face ceilalți. Puteți urmări direct pe Strava evoluția clasamentului și vă recomand să vă înscrieți pe Strava și să-l folosiți ca o încurajare pentru mișcare, pentru îmbunătățirea propriului fitness.

dipsea-overall

Între români, sunt pe primul loc. Se pare că nimeni nu are la dispoziție atâta timp, încât să urce zilnic un munte. Pe locul 2 e Mihai Munteanu, un bun prieten din Brașov.

dipsea-romania

Mihai e primul om pe care l-am auzit cântând blues în Brașov. Se întâmpla prin 1993. Aveam trupa Abandon și nu aveam unde să repetăm pentru un festival. Un prieten/fan (Radu Munteanu) ne-a băgat la el în pod, unde repetam pe chitare acustice și cartoane pe post de tobe. Fratele lui Radu, Mihai a urcat în pod cu o chitară și o muzicuță. Ne-a întrebat: „știe cineva dintre voi să cânte blues?”. Am zis că eu.  Știam progresia specifică. Așa am început să improvizăm împreună. Pe Mihai l-am reîntâlnit la o cursă de alergare acum 3 ani (Ciucaș Trail Running). Se apucase de alergat de curând. Atunci a ieșit pe locul 4 la categoria lui de vârstă. Performanțele lui mă impresionează. El chiar aleargă de-a binelea pe munte.

De curând m-am reîntâlnit cu el și mi-a spus că experimentează cu dieta vegană. Se simte mult mai bine și recuperarea e mai ușoară în acest fel. Cine dorește să urmărească ceea ce facem pe strava sau scriem, iată linkurile:

Mihai Munteanu blog, strava
Călin Cyfer blog, strava

Haplea Fructaliu

6 Comments

 1. Multumesc pt. aprecieri…
  In ceea ce priveste provocarea de pe Strava, trebuie sa mentionez ca oarecum neintentionat “trisez” un pic… Telefonul cu care inregistrez traseele, desi are GPS mai mult decat satisfacator, nu are senzor de presiune atmosferica. Asa ca nu inregistreaza profilul pe verticala. Strava aproximeaza profilul vertical folosind harti digitale care nu sunt f precise, combinat cu inregistrarea GPS a traseului, care are si ea erori. Rezultatul este o exagerare a altitudinii cumulate cu 10-20%. Asa ca ma bucur ca e cineva care sa ma detroneze atat de clar de pe locul 1 al classmentului alargatorilor din Romania, nelasand loc pt nici un dubiu…
  Probabil era mai cinstit sa nu ma bag in provocarea asta…

  Mult succes cu cele 93% de urcari de Postavar ramase! Cu rabdare si persevereanta ajungi departe!

  • Da, dar să știi că am auzit și păreri contra altimetru. Unii spun că hărțile după care strava aproximează ar fi mai corecte decât altimetru de pe ceas. Eu am garmin 910xt (cu altimetru) și am văzut că sunt mici diferențe de metri urcați în fiecare zi, chiar dacă ajung tot timpul în același loc și de cele mai multe ori pe același drum. Poate și vremea influențează? Oricum, am pus ceasul să înregistreze la fiecare secundă, deci acuratețea ar trebui să fie destul de bună.
   Mulțumesc mult pentru încurajări, chiar am nevoie, și sper să ne vedem pe traseu! 🙂

 2. Referitor la altimetru.
  Practic ceasul tau are un senzor de presiune atmosferica (barometru).

  Cum presiunea atmosferica variaza (mai ales cand se schimba vremea) e clar ca ajungand dupa cateva ore in acelasi punct o sa indice alta altitudine.

  In timpul turei variatia presiunii atmosferice indica deplasarea pe verticala. Pt a avea corect altitudinea absoluta, altimetrul trebuie calibrat inainte de plecarea in tura. Garminul meu de buzunar are functie de autocalibrare, care mi se pare utila si comoda. Atunci cand semnalul GPS e f bun si se poate calcula cu precizie altitudinea, se face o autocalibrare a altimetrului. Probabil si ceasul tau are ceva de genul asta. Problema in cazul asta e ca acuratetea la inceputul inregistrarii e mai proasta si se imbunatateste pe parcurs.
  O alta posibilitate e sa calibrezi manual altimetrul inainte de plecarea in tura. Cum pleci mereu de acasa sti exact cat e altitudinea si o poti introduce. probabil scrie in manual ce optiuni ai…
  Mult succes!

  • Mulțumesc!
   da, cred că așa funcționează, cu o autorecalibrare. Oricum, diferențele sunt mici între ture, 20-30m, ceea ce e ok. Nu încercăm să facem recorduri omologate 🙂

Leave a Reply