Haplea Fructaliu

One Comment

 1. Eu zic ca e discutabil cu teoria asta. La inceput si eu am avut impresia ca e o baliverna, dar pe masura ce trece timpul, din ceea ce observ la oameni, are un oarece sambure de adevar.
  Oamenii, spre deosebire de animale, au minte. Si asta schimba foarte mult. Pentru ca in functie de ce gandim, ce comportament avem, energia corpului e diferita. Fiecare aliment are un anumit tip de energie, si putem folosi aceasta energie pentru a ne echilibra.
  In medicina orientala, acest lucru este stiut si aplicat de mii de ani, si nu este nici un dubiu referitor la asa ceva. In Ayurveda, exista cele 3 doshas, in Medicina Traditionala Chineza, exista cele 5 elemente. Fiecare om in functie de comportamentul si personalitatea sa, are anumite doshas/elemente in exces, iar altele in deficit. Fiecare aliment, de asemenea, este benefic pentru anumite doshas/elemente, iar pentru altele sunt de evitat.
  Astfel, o persoana sa zicem, de tipologie Vata, care are elementele pamant si apa in deficit (care de obicei e slab, aerian, agitat), ii va fi mai greu sa adopte o dieta raw-vegana, pentru ca plantele, fructele au o energie prea inalta, si il face si mai aerian, slabeste si mai mult, e pe alta planeta. El are nevoie de alimente mai greoaie, gen leguminoase fierte, terciuri de cereale fierte, poate chiar si oua si lactate in cazuri mai grave pentru a se echilibra.
  O alta persoana, care e de tipologie Pitta si are elementele pamant si apa cu exces, ii va merge chiar foarte bine cu o dieta de cruditati. Pentru ca are o energie prea grea, iar cruditatile il va ajuta sa fie mai usor.
  La fel cred ca e si cu dieta pe grupe sanguine. Este un oaresce adevar. Din ce am observat, oamenii cu grupele A, B, AB suporta mult mai bine o dieta vegana, decat ceilalti. Acum ca nu a fost inca demonstrat, nu stiu, e complicat, pentru ca omul e influentat de asa multi factori incat… e greu sa tragi o concluzie pentru toti. Nici Ayurveda nu stiu daca a fost validata stiintific, dar ea functioneaza de 6000 de ani.
  Pana ce nu o sa intelegem omul si alimentele si din punct de vedere energetic, spiritual, ci doar la nivel de materie, e foarte greu sa dam verdicte. De aia exista atatea teorii si studii si experimente in lumea occidentala. Pe cand in orient e foarte clar cum stau lucrurile de mii de ani…
  Sunt niste lucruri care merita aprofundate.
  Mult succes in continuare, imi place ca ai articole foarte documentate!

Leave a Reply