Cabasse, primele impresii

Am făcut o tură prin noua mea locație. Cabasse e un sat medieval tipic din Provence, ascuns între niște dealuri împădurite din valea Issole. Are niște străduțe înguste între zidurile vechi din secolul al XVII-lea.

Oamenii sunt foarte prietenoși și sociabili. Nu e ceva deosebit să te saluți cu toată lumea când treci prin sat. Până acum am reușit un „bonjour” și „salut” destul de autentice, așa că nu par străin când salut. Am primit de la niște prieteni o ladă întreagă de nuci, de la alții o plasă de ardei. Aprozaristul din sat s-a oferit să-mi aducă fructe și legume la prețul de en-gros și să-mi vândă la preț derizoriu orice fructe coapte pe care le are. E incredibil cât de mult succes are Dacia pe aici. Este printre cele mai populare mașini, în special Duster vezi la tot pasul.

2012-02-02-1796

Eu stau într-o casă lângă terenul de fotbal.

2012-02-02-1838

Eu cu lada de nuci

2012-02-02-1825

În centrul satului se află biserica catolică, cu clopotul care bate la fiecare oră fixă, chiar și noaptea.

2012-02-02-1799

Unele case au o parte în orașul aglomerat și cealaltă fațadă orientată spre exterior, cu priveliște către pădurile adiacente.

2012-02-02-1783

Multe case au în grădină copaci de persimmon, iar unii proprietari n-au nimic împotrivă să vii să culegi, dacă dorești.

2012-02-02-1817

În jurul satului sunt câteva parcele de pământ în care locuitorii își cresc legume

2012-02-02-1776

În fiecare marți se face o mică piață în centrul satului. Prețurile sunt cam piperate. Am încercat pentru prima dată persimmon măr, care se mănâncă atunci când e mai tare. E extrem de gustos 🙂

2012-02-02-1807

Avocado e cel mai ieftin, pentru că e în sezon.

2012-02-02-1809

În jurul satului sunt multe trasee prin păduri pe care le voi testa în curând la alergat.

2012-02-02-1815

Alte poze din centrul satului:

2012-02-02-1811 2012-02-02-1814 2012-02-02-1813 2012-02-02-1769

Am făcut deja primele excursii cu bicicleta prin împrejurimile satului. Am să vorbesc despre ele în următorul articol.

Haplea Fructaliu

6 Comments

 1. Totul pare foarte frumos si mai ales curat. Piata este scumpa raportat la Ro. Abia astept amanunte, ca de exemplu din ce venituri traiesc acei sateni si ce utilitati exista in sat (inclusiv preturi).

 2. salut. de când ți-am descoperit blogul îți citesc cu atenție fiecare articol și pot spune că admir foarte mult modul tău de viață. ai reușit să demonstrezi că se poate trăi într-un mod pe care unii îl consideră utopic: fără a fi legat de un job 8 ore/zi, fără a fi dependent de mașină, de iphone, de vacanțe în străinătate ș.a.m.d. ți-ai ales un loc în care te simți cel mai bine și te-ai mutat acolo. fie că e thailanda sau franța, fie că e pentru o perioadă lungă sau scurtă. nu știu dacă ți s-a mai spus, dar cred că e nevoie de mult curaj să trăiești în felul acesta, după regulile tale și nu ale societății. consider că din cele 24 de ore care încap într-o zi, un om își pierde prea multe stând la birou și pe drumul dinspre/ spre casă. pentru ca mai apoi să-și petreacă orele rămase stând în fața televizorului sau a laptopului, așteptând astfel să mai treacă o zi. din fericire pentru mine, însă, am reușit să realizez că nu vreau lucrurile astea la o vârstă fragedă, la care încă mai pot schimba ceva.

  din păcate însă, facem cum facem și tot la parte financiară trebuie să ne întoarcem. am înțeles modul în care poți trăi cu 400$/lună în thailanda și am înțeles și modul în care ai pus deoparte banii respectivi. am înțeles la fel de bine și ideea de minimalism, în care nevoie de electrocasnice, de căldură și de vicii dispare și odată cu ea și cheltuielile aferente. întrebarea mea – ca să mă rezume – rămâne totuși: cum reușești să trăiești într-o țară ceva mai scumpă decât românia fără un venit stabil? ai aplicat aceeași regulă ca pentru thailanda și ți-ai pus din timp banii la saltea pentru o perioadă determinată, sau continui să ai o sursă de venit?

  te întreb toate astea pentru că destinul mi-a adus un job plătit decent (400$/lună) la care lucrez de acasă, din fața laptopului, fără să fiu legat de vreun program anume. deși la vârsta asta toți prietenii mei își doresc să câștige cât mai mult pentru a-și lua mașina sau casa din reviste, tot ce vreau acum este să câștig puțin mai mult astfel încât să pot vizita lumea întreagă fără să-mi iau nicio zi de concediu. fără să-mi țipe vreun șef. fără să mă stresez că nu mi-am îndeplinit deadline-ul. fără să-mi fac griji că n-am din ce-mi plăti ratele. din păcate, cred că sunt tot mai puțini oameni care reușesc să ducă o astfel de viață. secretul tău care e?

  • Aici în sudul Franței, e o zonă extrem de scumpă, chiar și pentru Franța, asta pentru că toată lumea visează să ajungă aici, datorită climei. Eu am avut noroc că sora mea locuiește aici și am avut un start lejer. Adică trăim în familie mai multe persoane și e avantajos la chirie și utilități, iar prin faptul că ea știe franceză (eu încă nu), m-a ajutat să-mi găsesc niște variante ieftine de fructe, pentru că altfel prețurile sunt duble față de România. Cu toate avantajele astea, prețul ajunge tot pe la vreo 400$/lună, ca în Asia 🙂
   Dacă nu aveam aranjamentul ăsta, m-aș fi dus în sudul Spaniei, zona Malaga, unde e foarte ieftin. Chiriile sunt ceva mai mici decât în România, iar prețul la fructe și legume și mai mic.
   E bine să-ți faci bine temele înainte să te duci undeva, să studiezi problema pe toate fețele pe Internet și să evaluezi cam cât costă relativ la stilul tău de viață nu al altuia. Sunt oameni care trăiesc cu 3000$/lună în Thailanda, dar au alt stil, deci nu e relevant pentru alte persoane. 400$/lună e suficient să-ți începi visul, dar trebuie să fii atent să fie un venit stabil și să muncești mai departe încercând să-l rotunjești. Bine înțeles, calitatea netului în zonele în care te duci, e foarte importantă, că altfel riști să-ți pierzi jobul.
   Succes!

Leave a Reply